top of page

Drijvende gemeenschap als onderdeel van National Capital Integrated Coastal Development (NCICD), Jakarta/Indonesië

 

Door de komst van het NCICD project, zal de relatie tussen het waterfront van Jakarta en de zee onvermijdelijk anders worden. Vooral voor de bestaande havens en zal dit dus ook een impact op de lokale vissersdorpen hebben. Door het verplaatsen van deze gemeenschap op een slimme manier, zullen er nieuwe kansen ontstaan voor de lokale gemeenschap en het toerisme. Onder supervisie van Witteveen en Bos als de leider van het NCICD project, in samen werking met KuiperCompagnons, heeft ANL in een consortium met Lola Landscape Architects en Bias Tekno Art een nieuw voorstel opgesteld voor een drijvende gemeenschap. Dit voorstel biedt omvangrijke en nieuwe economische perspectieven voor de lokale vissersdorpen die de levenscondities van de gemeenschap kunnen verbeteren. Tegelijkertijd kan dit voorstel worden gezien als anticipatie op de komst van het NCICDproject. Deze nieuwe gemeenschap zal een sleutelrol innemen in het toerisme van het waterfront in Jakarta. Principes van de drijvende gemeenschap.

 

Één van de belangrijke voorwaarden is dat de primaire faciliteiten eerst moeten worden opgesteld zoals: wegen, schoonwater netwerk, elektriciteit, groene voorzieningen/buiten ruimte (park/plantsoen), school, gezondheid centrum en religieuze faciliteiten. Een goed overleg en nauwe samenwerking met de lokale partijen zoals lokale overheden, ontwerpers, bestaande en toekomstige inwoners zijn onontbeerlijk. Nadat de primaire faciliteiten zijn gerealiseerd, zullen er duurzame en flexibele netwerken worden gecreëerd. Deze netwerken zullen de toekomstige inwoners ruimte en kansen geven om hun eigen gemeenschap te creëren.

 

Nieuwe economische perspectieven

Als deze gemeenschap eenmaal is gesetteld, dan zullen deze drijvende dorpen aantrekkelijk worden voor het tourisme en vormen ze een kans om de touristen-industrie uit te bereiden zoals dat het geval is op de bestaande eilanden de zogenaamde ‘Duizend eilanden’

Tevens ontstaat door toevoegingen van laagdrempelige, lokale activiteiten en lokale architecture, een toegevoegde waarde aan het project ‘The Great Garuda’. Deze kans in de touristenindustrie zou voor de bestaande inwoners kunnen worden gezien als een nieuwe mogelijkheid om hun inkomen en welvaart te verbeteren. Middelgrote en kleine bedrijven zoals de vismarkt, restaurants en bed&breakfast passen heel goed in deze nieuwe gemeenschap.

bottom of page