Amelia Lukmanto
Amelia Lukmanto is een gepassioneerde Stedenbouwkundig ontwerper in hart en nieren. Amelia studeerde architectuur in Jakarta/Indonesië en heeft haar stedenbouwkundige opleiding afgerond aan TU Delft/ Nederland in 1999. In 2014, heeft Amelia de cursus Water governance and Spatial Planning behaald die onderdeel is van master opleiding Transnationaal Water Management (TWM) van Radboud Universiteit te Nijmegen. In December 2022 heeft zij de cursus International Urban Development afgerond en behaald. Het is onderdeel van postdoctoraal opleiding van Master City Developer (MCD) Erasmus Universiteit te Rotterdam. Zij heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd bij zowel particuliere bureaus (Atelier 6, Jakarta/ Indonesië en West 8, Rein Geurtsen & partners, Rotterdam/Nederland) als bij verschillende 4G (4-grote) gemeenten in Nederland zoals: Rotterdam (dS+V, stadsontwikkeling), Den Haag en Utrecht. Zij werkte voor de gemeente Amsterdam waar zij haar projecten in Amstel Business Park, Centrum Nieuw West en Amstelkwartier met veel passie en enthousiasme heeft volbracht. Daarnaast heeft zij voor de gemeente Helmond gewerkt als Stedenbouwkundige voor onder andere het project The Living Lab dat onderdeel uitmaakt van het Brainport Smart District. Zij werkte ook voor de gemeente Gouda aan het gebied rondom het station dat Spoorzone is genoemd. In samenwerking met de gemeente Utrecht, namens gemeente Stichtse Vecht, was zij verantwoordelijk voor het opstellen van het Stedenbouwkundig plan voor het project Zuilense Vecht. Kust projecten en het Metropool Regio Amsterdam Landschap (MRA_L) vielen onder haar verantwoordelijkheid voor de gemeente Lelystad. Voor de gemeente Roermond, is zij de verantwoordelijke Stedenbouwkundige voor het project Roerdelta.
Watergerelateerde projecten zijn haar passie en specialiteit. Denk bijvoorbeeld aan: de aanleg van waterwoning, gebiedsontwikkeling op een eiland, ontwikkelingen rond/langs/aan de zee lijn (sea defence), onderhoud/transformeren van een stadskanaal en hoe je ze in de stadsstructuur integreert, strategische en duurzame oplossingen bedenken voor de overstroomde gebieden (niet alleen vanuit de technische kant maar ook ruimtelijk, integreren in de stadsstructuur).
Amelia past graag het duurzame principe toe op haar projecten. Het creëren van duurzame ruimtelijke oplossingen en het toepassen van het principe cradle to cradle. Dat wil zeggen: het gebruik maken en integreren van de bestaande natuurlijke energie zoals zon, wind, regent water, etc. in het ontwerp. Hergebruik in het algemeen is tevens een onderdeel van dit principe.